راه ابریشم بیشتر به رویایی برده که در آن پر از رنگ و شکوه است و کاروانسراهای آن حتما مکان هایی بسیار مجلل برای تجار ایرانی و چینی بوده تاریخ گنجینه پر رمز و راضی برای کشف راه درست و تجربه برای روزهای پیش رو است.
معاون میراث فرهنگی استان خراسان شمالی از مرمت کاروانسراهای راه ابریشم در استان خراسان شمالی خبر داد.
به گزارش ایسنا، علیکبر وحدتی با اشاره به سفر مقام معظم رهبری به استان خراسان شمالی و اعتبارات تخصیص یافته، بیشترین جهش مرمت آثار تاریخی را مربوط به امسال دانست و افزود: با توجه به اینکه خراسان شمالی از بیشترین کاروانسراها در مسیر راه ابریشم و در شاخه جرجان ـ نیشابور برخوردار است، با برنامهریزیهای صورت گرفته در اداره میراث فرهنگی استان خراسان شمالی کاروانسراهای این محدوده مرمت شدند.
او توضیح داد: بیشترین تعداد کاروانسراها در طول مسیر جرجان به نیشابور است، بهگونهای که از ۱۱ کاروانسرایی که در این مسیر قرار گرفته هشت کاروانسرا در خراسان شمالی قرار دارد، به همین دلیل مرمت این بناهای تاریخی از ابتدای سال جاری در دستور کار قرار گرفت.
وی همچنین به ارزشهای تاریخی و فرهنگی بناهای موجود در مسیر راه ابریشم اشاره کرد و افزود: از گذشته تاکنون راه همیشه علاوه بر محملی برای جابجایی کالاها، باعث انتقال فرهنگ، تکنولوژی، اندیشه و علم هم بوده است. به همین دلیل شهرهایی که در مسیر راه ابریشم قرار گرفتهاند در طول تاریخ شاهد شکوفایی اقتصادی و فرهنگی خاصی بودهاند.
او افزود: مسیر جرجان به نیشابور نه تنها به دلیل وجود تاسیسات وابسته به راه، مانند کاروانسراها، آب انبارها، برجها و بناهایی که مربوط به راهنمایی مسافران و مراقبت از راهها هستند، بلکه تعداد زیادی از مشاهیر علم و ادب و فرهنگ در شهرهای این مسیر رشد و پرورش کرده اند که نشاندهنده تاثیرات این مسیر فرهنگی است.
وحدتی در ادامه به مرمت کاروانسراهای خراسان شمالی که در مسیر راه ابریشم قرار گرفتهاند، نیز اشاره کرد و گفت: درحال حاضر تعداد زیادی ابنیه ارزشمند تاریخی در استان خراسان شمالی و در مسیر راه ابریشم قرار گرفته است که با اعتبارات تخصیص یافته از سفر مقام معظم رهبری مورد مرمت قرار گرفت.
به گفته وی، اکنون مرمت رباط قلی که مربوط به دوره تیموری است با اعتبار ۱۵۰ میلیون تومان مورد مرمت قرار گرفته و تا ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است به طوری که تمامی حجرهها، دو شترخان و تمامی گنبدها و طاق های فروریخته احیاء شده و تنها بام سازی باقی مانده که به زودی به اتمام می رسد. این کاروانسرای ارزشمند تاریخی قرار است با نگاه بوم گردی و کاربری خدماتی و پذیرایی به بهره برداری برسد.
معاون میراث فرهنگی خراسان شمالی همچنین به “رباط قربیل” اشاره کرد و ادامه داد: رباط قربیل در کنار محور اصلی و مواصلاتی استان خراسان شمالی قرار گرفته و سالانه نزدیک به ۲۰ میلیون تردد از مجاورت آن انجام میشود. این بنای ارزشمند نیز با اعتبار ۴۵۰ میلیون تومان قرار است مرمت شود و در حال حاضر دارای ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی است.
وی همچنین به “رباط عشق” اشاره کرد که از وضعیت بسیار نابسامانی برخوردار بوده و بیان کرد: این کاروانسرا نیز با مبلغ ۲۸۰ میلیون تومان قرار است مورد مرمت قرار بگیرد و هم اکنون مطالعات آن نیز انجام شده است.
وحدتی تاکید کرد: اگر اعتبارات پایدار باشد پس از مرمت این کاروانسراها، مستندسازی و مرمت و احیاء دیگر کاروانسراهایی که در استان خراسان شمالی و در مسیر راه باستانی جرجان ـ نیشابور قرار گرفتهاند در دستور کار قرار میگیرند، تا در این مسیر با مرمت کاروانسراها و دیگر تاسیسات وابسته به راه، شاخه جرجان ـ نیشابور در مسیر راه ابریشم در فهرست موقت میراث جهانی قرار گیرد.
منبع : ایسنا