خانه / آخرین اخبار / آنفولانزای مرغی و خسارت میلیاردی

آنفولانزای مرغی و خسارت میلیاردی

با توجه به اینکه عمده مواد پروتئینی سبد غذایی اکثر خانواره های کشور را مرغ و تخم مرغ تشکیل میدهد. حال آنکه با گرانی این مواد تاثیر نامطلوب بر وضعیت سبدغذایی گذاشته است در نتیجه بررسی وضعیت بازار تخم مرغ و مرغ نیاز به نظارت کامل و دقیق دارد. علت گرانی های تخم مرغ و مرغ مسائل مختلفی میتواند باشد که باید به بهترین روش تحت مطالعه قرار گیرد. اینکه چرا 3ماه قبل از عید قیمت این مقدار افزایش داشته است و عواقب آن بر روزهای پایانی سال چه تاثیر خواهد داشت و در شب عید خرید ها به چه صورت خواهد بود امر مهمی است که نباید بی اهمیت جلوه کند. واردات تخم مرغ هم در این میان بی تاثیر نیست و نمیتوان گفت با وارد کردن تخم مرغ میتوان ثبات قیمتی ایجاد کرد و یا اینکه به بازار داخلی صدمه زد. واقعیت این امر باید توسط نهاد های مربوطه قطعا بررسی شود.

آنفلوآنزا ۲۰۰۰ میلیارد تومان به مرغداران خسارت زد/دلالی عامل گرانی تخم‌مرغ بود

مرغداری

دبیرکل کانون سراسری مرغ تخم‌گذار خسارت بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان به مرغداران طی امسال و سال گذشته را ۲۰۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: گرچه بخشی از گرانی تخم‌مرغ به آنفلوآنزا ربط داشت اما رسیدن قیمت آن به ۲۰ هزار تومان ربطی به این بیماری نداشت و دلالی عامل آن بود.

فرزاد طلاکش در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: ارزیابی‌های صورت گرفته نشان می‌دهد که بیش از ۲۰۰۰ میلیارد تومان آسیب و خسارت ناشی از بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان به صنعت پرورش تخم‌مرغ و مرغداری‌های مرغ تخم‌گذار وارد شده است که شامل پرنده، محصول، خسارات ناشی از عدم تولید و … می‌شود.

وی با اشاره به از بین رفتن بیش از ۱۷۰ هزار تن تخم‌مرغ افزود: بیمه کشاورزی نهایتا ۶۵ درصد خسارات وارده یک قطعه مرغ را به تولیدکننده می‌دهد و دیگر خسارات را هم جبران نمی‌کند. البته هزینه‌های بانکی که به مرغداران زیان‌دیده تحمیل شده نیز بخشی از خساراتی است که متوجه آنها شده و از سوی دیگر نیز جایگزینی تولید جدید به جای محصول از بین رفته و معدوم شده در روند بسیار کندی قرار دارد که یکی از مهمترین دلیل‌های آن کمبود اعتبار و نقدینگی است.

دبیرکل کانون سراسری مرغ تخم‌گذار ادامه داد: باید خسارات مرغداران حتی در مدتی که نمی‌توانند فعالیت کنند پرداخت شود، چراکه به عنوان مثال حداقل سه ماه طول می‌کشد که یک مرغداری آلوده به این بیماری پس از معدوم‌سازی اجازه تولید مجدد دریافت کند.

طلاکش گفت: اینکه می گویند بیماری همیشه جلوتر از اقدامات دامپزشکی حرکت می‌کند به این دلیل است که ما در مبارزه با آنفلوآنزا در حالی که می‌دانیم منشأ آن در کجاست و مرغ‌های بومی آلوده شده‌اند می‌خواهیم در مرغداری‌های صنعتی جلوی آن را بگیریم. اما اگر بودجه وجود داشته باشد قبل از آنکه ویروس وارد جمعیت مرغ بومی شود، پایش و معدوم‌سازی مرغ‌های بومی آلوده و از سوی دیگر قرنطینه آنها در دستور کار قرار می‌گیرد تا وارد مرغداری‌های صنعتی نشود.

مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: قیمت تخم مرغ فراشهری و فرااستانی تعیین می شود و در سراسر کشور به یک میزان خواهد بود.

زهرا فیضی در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: بیماری آنفولانزای پرندگان اواخر سال گذشته یکبار وارد کشور شد و این موضوع باعث کاهش تولید مرغان تخم گذار و در نتیجه تخم مرغ شد. بازگشت به تولید نرمال، مقداری زمان می برد که باید طی می شد. این موضوع در تمام کشور محسوس بود تا اینکه بار دیگر در سال جاری، آنفولانزای پرندگان وارد کشور شد و روند تولید را مختل کرد.

وی با بیان اینکه به دلیل کاهش تولید، قیمت تخم مرغ در کشور افزایش یافته است، اضافه کرد: تشکل های تولیدکننده تخم مرغ، عرضه مستقیم تخم مرغ با نرخ مصوب را از طریق فروشگاه های سطح شهر در دستور کار قرار دادند تا شهروندان دچار مشکل نباشند و قیمت تا حد ممکن کاهش پیدا کند.

مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان خاطرنشان کرد: هم چنین واردات تخم مرغ برای جبران کمبود آن در بازار، در دستور کار و سیاست های اتخاذی وزارتخانه قرار گرفته است. البته اگر وارادات انجام شود، مقداری زمان می برد تا وارد بازار شده و باعث کاهش قیمت ها شود.

فیضی افزود: به طور سالیانه و بر حسب جمعیت مرغ های تخم گذار، به طور میانگین حدود 900 هزار تن تخم مرغ در کشور تولید می شود که حدود 10 درصد آن یعنی 94 هزار تن سهم استان اصفهان از این میزان تولید است. میزان دقیق کاهش تولید در شرایط حاضر مشخص نیست، اما به نظر می رسد در کشور 20 تا 30 درصد تولیدکنندگان مرغ تخم گذار درگیر کاهش تولید هستند.

مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با بیان اینکه قیمت های مصوب برای تخم مرغ به صورت کشوری تعیین می شود، تاکید کرد: اینکه مثلا بگوییم چون استان اصفهان با مشکل آنفولانزا مواجه نشده، قیمت نباید در آن افزایش یابد درست نیست. قیمت ها فراشهری و فرااستانی تعیین می شود و در سراسر کشور به یک میزان خواهد بود.

فیضی ادامه داد: امیدواریم با کنترل این بیماری و با کمک تولیدکنندگان بخش طیور و با رعایت ضوابط و حفظ موازین بهداشتی و قرنطینه تحت نظارت دامپزشکی، مشکل برطرف شده و هر چه زودتر کمبود تولید تخم مرغ در استان و کشور مرتفع شود.

وی تصریح کرد: افزایش مدت زمان قرنطینه، دقت در موازین بهداشتی و … هزینه هایی را به تولیدکنندگان وارد می کند و این موارد باعث افزایش قیمت نهایی تخم مرغ می شود.

مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: در حال حاضر قیمت مصوب تخم مرع 6200 تومان به ازای هر کیلو است و برای هر شانه تخم 12500 تا 13500 قیمت گذاری شده است. خارج از این میزان تخلف محسوب می شود.

فیضی با بیان اینکه افرادی که پرنده در خانه نگهداری می کنند، با ایجاد حصار، از تماس پرندگان خود با پرندگان بیگانه جلوگیری کنند، اظهار کرد: آنفولانزا از طریق پرندگان مهاجر وارد کشور شده، این پرندگان، پرندگان وحشی را آلوده می کنند و پرندگان وحشی با برقراری تماس با پرندگان اهلی، آنها را آلوده می کنند.

وی افزود: زنان باردار و کودکان باید موازین بهداشتی را برای برقراری تماس با تمام پرندگان رعایت کنند تا دچار مشکل نشوند.

                                                                                                                                                                                            منبع: ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *