آلرژی
بهار فصلی پر از گرده های بهاری گل ها است که در نتیجه معلق بودن این گرده ها شاهد عطسه آب ریزش بینی و خارش و… مواردی که هیچ دلیلی بر بیماری نیست و فقط بخاطر گرده های معلق در هوا و حساسیت بالا بر این گرده ها است .
اما اینکه دلایل بروز این بیماری هاچیست و علت و چرایی بروز این بیماری ها به موارد مختلفی بستگی دارد از عوامل ژنتیکی تا ضعف قوای بدنی و قطعآ راهی برای درمان این مورد نیز هست .
در زیر به مواردی از این قبیل پرداخته شده که از سایت ویکی پدیا انتخاب گردید مواردی که شاید سالیان درازی هر فردی با آن درگیر باشد افراد برای درمان این مورد از روش های سنتی هم استفاده میکنند اما برای این مورد باید یک را قطعی پیدا کرد که بهترین روش برای آن رفتن پیش پزشک توانمند رفت تا مورد برای همیشه برطرف شود.
تصویرمیکروسکوپی از گردهٔ گیاهان
حساسیت فصلی یا آلرژی فصلی یا تب یونجه (به انگلیسی: hay fever)[۱] یکی از حساسیتهای شایع است که معمولاً در فصلهای بهار، تابستان و پاییز، هنگامی که گیاهان گرده افشانی میکنند، بیشتر مشاهده میشود. این نوع حساسیت از استنشاق گردهٔ گیاهان یا ورود آنها به چشم حاصل میشود. درختانی مانند بلوط، نارون و افرا در بهار و گیاهانی چون علف دوروا و لوئیچه چمنی در فصل تابستان گرده افشانی میکنند. این بیماری با آسم نیز همراهی دارد و در موارد بسیاری، افراد به هردوی این بیماریها مبتلا هستند.
عوامل
عامل ژنتیک یکی از عمدهترین دلایل ابتلاء به این حساسیت است.[۲] به طوریکه اگر پدر و مادری هر دو مبتلاء به آلرژی باشند، به احتمال ۶۶ درصد، فرزندانشان به آلرژی فصلی گرفتار میشوند و اگر تنها یکی از والدین مبتلا باشد این احتمال به زیر ۶۰ درصد میرسد.
هنگامی که فرد مبتلا به آلرژی، در معرض عوامل حساسیت زایی چون گردهٔ گیاهان، گرد و خاک و غیره قرار میگیرد، بدن او نسبت به آنها واکنش نشان میدهد و موجب میشود تا سلولی به نام ماستوسیت از خود هیستامین ترشح کنند. ترشح شدن هیستامین باعث به وجود آمدن نشانههایی چون آبریزش بینی، سرفه، عطسه، خارش و غیره در بدن میشود.[۳] هرچه تماس فرد با عامل ایجاد حساسیت بیشتر باشد، بیشتر احتمال دارد که به آلرژی مبتلا شود.
به بیان دیگر حساسیت یا آلرژی فصلی در اثر واکنش طبیعی بدن به عواملی به وجود میآید که بی ضرر هستند ولی دستگاه ایمنی بدن به شدت نسبت به آنها واکنش نشان میدهد.[۴]
نشانهها
آبریزش بینی به دلیل حساسیت فصلی
نشانههای آلرژی به علفها و گندمیان مانند التهاب مخاط بینی است. عطسه، آبریزش بینی، خارش و اشک آمدن از چشمها، احساس خارش در سقف دهان و پشت گلو از نشانههای این نوع حساسیت هستند. با توجه به فصل ممکن است علائم شدیدتری ماننند سرفه، خس خس سینه، تنگی نفس و در برخی موارد افسردگی، کم اشتهایی و اختلال خواب نیز نمایان شوند. همچینی به علت گرفتگی سینوسها، سردرد نیز میتواند از دیگر علائم این حساسیت باشد.
نشانههای زیر مربوط به آلرژی هستند و میتوانند آنرا از سرماخوردگی متمایز کنند:
بیمار تب نمیکند.
ترشحات مخاطی رقیق و شفاف میباشند.
بیمار پی در پی و سریع عطسه میکند.
خارش گلو، بینی و گوش
این نشانهها معمولاً بیش از ۷ تا ۱۰ روز طول میکشند.
تشخیص
با ارزیابی علائم و نشانههای بیمار و انجام معاینات فیزیکی، پزشکان میتواند تشخیص دهند که بیمار دارای حساسیت فصلی هست یا خیر. پس از تشخیص، پزشک قادر به شناسایی عامل اصلی آلرژیک میباشد و میتواند درمان را شروع کند. برای اینکار دو نوع آزمایش لازم است انجام شوند:آزمایش خون و آزمایش از طریق پوست
آزمایش پوستی به دو صورت انجام میشود: با چکاندن مقداری از عامل حساسیت زا (آلرژن) روی پوست بیمار و سوزن زدن به آن یا با تزریق مقداری آلرژن زیر پوست.
ابزارهای جایگزین دیگری نیز برای تشخیص آلرژی فصلی وجود دارند مانند: تستهای آزمایشگاهی، تصویربرداری وآزمایش آندوسکوپی بینی. در تستهای آزمایشگاهی، پزشک مقداری از مخاظ بینی را زیر میکروسکوپ بررسی میکند. اگر فاکتورهای چون تعداد گلبولهای سفید خون، افزایش یافته باشند نشان دهنده احتمال بروز آلرژی است.
درمان
درمان حساسیت فصلی میتواند شامل، استفاده از گیاهان دارویی، داروهای بدون نیاز به نسخه، تجویز آنتی هیستامین، استفاده از داروهای ضد احتقان، ایمونوتراپی و طب مکمل و جایگرین باشد. موثرترین راه دوری جستن از عامل ایجاد حساسیت است.[۲]
در صورتی که نشانهها مربوط به بینی (مانند عطسه و آبریزش) مشاهده شوند، معمولاً تجویز آنتی هیستامینها، اولین انتحاب است. ممکن است سودوافدرین تجویز شود تا گرفتگی بینی را تسکین دهد و خارش و سرفه را متوقف کند یا بنادریل و کلماستین تجویز شوند با این حال، استفاده از آنتی هیستامینها ممکن است به خوابآلودگی شدید منجر شوند بنابراین هنگام تجویز، به مصرفکنندگان آنهاتوصیه میشود تا از کارکردن با دستگاههای سنگین و رانندگی خودداری کنند. از عوارض دیگر استفاده ار این داروها میتوان به خواب آلودگی، تاری دید، یبوست، ادرار کردن سخت، گیجی و سرگیجه اشاره کرد.
شستشوی سینوسها و مجاری بینی با محلول آب نمک و پرهیز از در معرض قرارگرفتن باد و گردوخاک، با کاهش نشانههای حساسیت فصلی تأثیر مستقیم دارند.[۴] نوشیدن مایعات فراوان به طور مداوم، باعث میشود که ترشحات تنفسی رقیقتر شوند و عامل حساسیت زا، اثر کمتری بر بدن بگذارد.[۵]
استفاده از کورتن نیز یکی دیگر ار روشهای درمان است ولی به دلیل عوارض جانبی زیادی که این دارو دارد، در موارد حاد و شدید درصورتی که سایر روشها جواب ندادهاند و به عنوان آخرین انتخاب تجویز میشود.[۶]
مطالعات جدید دانشگاه وندربیلت آمریکا نشان میدهد که علایم آلرژی فصلی در بیمارانی که از غذاهای حاوی پروبیوتیک استفاده میکنند، بهبود یافته است و کیفیت زندگی بهتری دارند.[۷]
منبع : وکی پدیا
بدون دیدگاه