خانه / آخرین اخبار / شکاف پر نشده ی میان اشتغال و فارغ التحصیلی

شکاف پر نشده ی میان اشتغال و فارغ التحصیلی

دانشجویی با امید زیاد با شکستن سد کنکور به دانشگاه میرود و چند سال در آنجا مطالبی را میخواند که شاید 20درصد آن هم در واقعیت کار مورد استفاده نباشد برای او و بعد از فارغ التحصیلی و کلی تلاش برای گذارندان واحد های سنگین و بی نتیجه ی درسی به این نتیجه میرسد که به طور کل باید در جستجوی کاری باشد که هیچ گونه ارتباطی با رشته تحصیلی خود ندارد و مجبور است به تلاش ادامه ده بلکه بتواند فقط کاری را دست و پا کند تا امرار معاش کند و آن هم به سختی شاید بارها دیده باشید که یک راننده یک دست فروش با مدرک لیسانس و حتی کارشناسی ارشد مشغول کار است و این یعنی یک شکاف بزرگ که کسی نمیخواهد پرش کند

نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها به 20 درصد می‌رسد

گزارشی از سیاست‌های اشتغال دانش‌آموختگان در کمیسیون علمی و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام شد که بر اساس آن نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها به 20 درصد می‌رسد.

به گزارش ایسنا، در دویست‌وشصت و یکمین جلسه کمیسیون علمی و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی که به موضوع سیاست‌های اشتغال دانش‌آموختگان اختصاص داشت، گزارشی در این زمینه ارائه شد.

در این گزارش با اشاره به این موضوع که بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران، 42 درصد از بیکاران، دارای تحصیلات دانشگاهی بوده‌اند، اعلام شد در حالی که نرخ بیکاری در کشور حدود 12 درصد است، این نرخ در میان فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها به 20 درصد می‌رسد.

پس از ارائه این گزارش، اعضاء به بیان نظرات و پیشنهادهای خود پرداختند که اهم آن شامل بهره‌گیری از تجربیات سایر کشورها در راستای هدایت تحصیلی و اشتغال دانش آموختگان، بازتعریف مفاهیم موجود در نظام آموزش عالی کشور، راه‌اندازی دوره‌های کوتاه مدت مهارت آموزی ویژه فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها، احصاء و تحلیل آمار فارغ‌التحصیلان شاغل در مشاغل نامرتبط با رشته تحصیلی آنان، توجه به آمایش سرزمینی در راستای توسعه آموزشی، نیاز به برنامه‌ریزی در زمینه ایجاد اشتغال هدفمند بر اساس ظرفیت‌های مغفول مانده در کشور و فعال کردن فضای کسب و کار و ایجاد بازارهای فعال در حوزه‌ فناوری‌های دارای اولویت است.

در مراسم تقدیر از پژوهشگران نمونه دانشگاه صنعتی شریف عنوان شد؛

لزوم پر کردن شکاف بین دانشگاه و بازار فناوری

معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف در مراسم تقدیر از پژوهشگران نمونه این دانشگاه به گزارش فعالیت پژوهشی دانشگاه پرداخت و گفت: دانشگاه‌های ما در حال حرکت از نسل اول (مبتنی بر آموزش) و نسل دوم (مبتنی بر تحقیق و پژوهش و تربیت متخصصان) به سمت نسل سوم یعنی متمرکز بر تربیت کارآفرینان و توسعه فناوری هستند.

به گزارش ایسنا، محمدرضا موحدی با بیان اینکه معاونت پژوهشی دانشگاه شریف این هدف را از پنج سال پیش در قالب طرح تکمیل زنجیره دانش و ارزش دنبال کرده است، توضیح داد: این زنجیره باید از آموزش و پژوهش گرفته تا پژوهش‌های کاربردی، توسعه فناوری، توسعه محصول و در نهایت پایدارسازی کسب و کارها پیگیری شود.

وی در ادامه به شرح عملکرد برخی از برنامه‌های اجرایی دانشگاه در این خصوص پرداخت و گفت: اولین خروجی دانشگاه در حوزه پژوهش و فناوری بحث مقالات است که در این زمینه به حد قابل توجهی از ظرفیت پژوهشی دانشگاه استفاده شده است.

معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف حمایت‌های صورت گرفته از اعضای هیات علمی فعال در حوزه پژوهش را در زمینه انتشار مقالات در مجلات باکیفیت، اهدای پژوهانه براساس عملکرد، تخصیص اعتبارات با تاکید بر حمایت از اساتید جوان و نیز حمایت از تالیف کتاب عنوان کرد و ادامه داد: در همین راستا و در طول چهار سال گذشته برنامه‌ای تحت عنوان برنامه کیفیت را به منظور حمایت ویژه از کسانی که کیفیت پژوهشی بالایی ارائه می‌کنند، ترتیب داده‌ایم. این برنامه بخصوص بر افزایش کیفیت مقالات و بالا بردن سرانه ارجاعات دانشگاه متمرکز شده است.

موحدی ضمن اشاره به بالا بودن رتبه دانشگاه در زمینه سرانه ارجاعات، از دنبال نمودن برنامه هسته‌های پژوهشی برنامه‌محور از حدود سه سال پیش خبر داد و گفت: هدف این برنامه جهت دادن به اعضای هیات علمی حول محورهای خاص و موضوعات دارای اولویت است.

وی سه حوزه دارای اولویت را سلامت، انرژی و محیط زیست عنوان کرد و افزود: علاوه بر اینها حوزه‌های فناوری نوین، نفت و گاز، مدیریت بحران و هوافضا نیز باید با همکاری صنایع مربوطه مورد حمایت قرار گیرد.

معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف ضمن اعلام آمادگی درخصوص همکاری با صنایع مذکور، ابراز امیدواری کرد که به دنبال این شراکت‌ها هسته‌هایی شکل بگیرد که پاسخگوی نیازهای صنعتی در سال‌های آتی باشد.

موحدی رشد دانشجویان پسادکتری را خوب ارزیابی کرده و تعداد آنها را حدود 100 نفر اعلام کرد که این مقدار در مقایسه با سال‌های گذشته پیشرفت قابل توجهی داشته است.

وی با بیان اینکه معاونت پژوهشی دانشگاه ساماندهی پژوهشکده‌ها و مراکز پژوهشی را در دستور کار خود قرار داده، تاکید کرد: امیدوار هستیم که این پژوهشکده‌ها بتوانند حوزه‌های پژوهشی را به صورت کاربردی و موضوع‌محور دنبال کنند تا بتوانند پاسخگوی نیازهای کشور در حوزه‌های فناورانه باشند.

معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف همچنین از آغاز به کار دفتر برنامه‌ریزی و ارزیابی پژوهش خبر داد و گفت: کار این دفتر در دل معاونت پژوهشی ارزیابی برنامه‌های پیشین و تنظیم برنامه‌های مجدد است.

موحدی سپس به حوزه سلامت پژوهش و جلوگیری از تخلفات دانشگاه اشاره کرد و افزود: کارگروه سلامت پژوهشی دانشگاه با قوت در حال کار در این حوزه است.

وی همکاری‌های استراتژیک دانشگاه با بسیاری از صنایع کشور را از دیگر افتخارات دانشگاه عنوان کرد و گفت: در حوزه حجم قراردادهای در ارتباط با صنعت رتبه نخست را به خود اختصاص داده‌ایم.

معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف با اعلام اینکه همکاری‌ها با حوزه صنعت نیازمند توسعه است، ادامه داد: در یکی دو سال اخیر تفاهم‌نامه‌ها و قراردادهای گوناگونی بخصوص در حوزه بالادستی نفت و نیز سازمان مخابرات و فناوری اطلاعات منعقد شده است. در همین زمینه مجتمع فناوری دانشگاه نیز از چهار سال پیش تاسیس شده که دارای حدود 50 مرکز خدمات فناوری و 500 نفر پرسنل است. این در حالی است که 47 درصد قراردادهای دانشگاه در این مجموعه مدیریت می‌شود.

موحدی با تاکید بر رشد آزمایشگاه مرکزی و توسعه خدمات آن در یکی دو سال گذشته عملکرد مالی این مرکز در سال 95 را حدود دو میلیارد تومان بیان کرد و افزود: در طول سه سال فعالیت این آزمایشگاه چهار هزار مورد خدمت به داخل و خارج از دانشگاه صورت گرفته است.

وی رویکرد کنونی دانشگاه در حوزه ارتباط با صنعت را حرکت به سمت بازاریابی فعال (Active marketing) دانست و اضافه کرد: در این زمینه باید توانمندی‌های خود را به صنایع عرضه کنیم.

معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف از شروع به کار یک تیم حرفه‌ای در این زمینه خبر داد و خاطرنشان کرد: در رابطه با نظارت بر پروژه‌های دانشگاه نیز باید خود مجموعه دانشگاه دخالت داشته باشد. در این زمینه معاونت پژوهش و فناوری آغاز به کار کرده و امیدوار هستیم که بتوانیم مدیریت واحدی را بر این پروژه اعمال کنیم تا کارفرمایان نیز از عملکرد آنها رضایت داشته باشند.

موحدی هدف برنامه توسعه و انتقال فناوری دانشگاه را پر کردن شکاف بین دانشگاه و بازار فناوری دانست و گفت: واقعیت این است که ما فناوری را ایجاد می‌کنم اما به دلیل بلد نبودن بازاریابی آن برای اثبات توانمندی این فناوری نیازمند پر کردن شکاف بین دانشگاه و بازار فناوری هستیم.

وی از حمایت بیشتر از موضوع پتنت و سبک دارایی‌های فکری دانشگاه خبر داد و گفت: توجه به این حوزه نیز در سال جدید شکل جدیدی به خود گرفته است.

معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف وظیفه موسسه نوآوری و فناوری شریف را مدیریت دارایی‌های دانشگاه توصیف کرد و گفت: هدف از تاسیس این موسسه این بوده که دانشگاه بتواند به نحو احسن از دارایی‌های خود منتفع شود.

موحدی آغاز فعالیت‌های کارآفرینی و مرکز رشد دانشگاه را از حدود 14، 15 سال پیش بیان کرد و ادامه داد: این مرکز نیز به عنوان اولین حلقه زنجیره کارآفرینی به ترویج فرهنگ کارآفرینی در قالب برنامه‌های گوناگون اقدام نموده و مخاطب اصلی آن دانشجویان کارشناسی هستند. این در حالی است که این مرکز در زمینه ارتقا قابلیت‌های کارآفرینانه نیز رشد قابل توجهی داشته است.

وی بازدیدهای صنعتی، دوره‌های آموزشی، جشنواره‌ها و مدرسه اشتغال را از جمله برنامه‌های در ارتباط با کارآفرینی عنوان کرد و توضیح داد: دوره اول این برنامه‌ها بسیار موفق عمل کرده است.

معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف از گردهم آمدن شتاب‌دهنده‌های پرورش ایده‌های پژوهشگران در حوزه آی‌تی و غیره در سال جاری خبر داد و گفت: ما مفتخر هستیم که از دل این شتاب‌دهنده‌ها شرکت‌های مهمی را به صنعت کشور عرضه کرده‌ایم.

وی در پایان ضمن اشاره به کم بودن فضای دانشگاه از تاسیس پارک فناوری در سال جاری خبر داد و گفت: در حال حاضر در این پارک 15، 16 شرکت پذیرفته و مستقر شده‌اند.

                                                                                                                                                                                          منبع: ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *