گذر زمان و افزایش سن یکی از عوامل ایجاد درد در زانو و بی تابی در افراد میشود راه هایی برای کاهش این امر هست شاید اگر از جوانی به ورزش و تغذیه مناسب بیشتر توجه میشد درد زانو افراد را بیتاب نمیکرد خوردن قرص کلسیم یکی از راه های کاهش درد است ناتوانی و اسیب به مفاصل یکی از بدترین اتفاقات برای افراد است و افراد در دوران درمان و توانبخشی بیشترین توجه به درمان زانو خواهد بود بی توجهی به زانو و عضلات میتواند اثار ناخوشایندی را پیری به همراه داشته باشد

درمان و علت ضعف زانو چیست؟
ناتوانی و ضعف عمومی زانو ازعلائم بسیاری از آسیب دیدگی های زانو و مرکز اصلی توجه در طول مرحله توانبخشی است. شکایت از زانو درد در میان افراد مسن بسیار متداول است. در طول فرآیند پیری، مفاصل و عضلات ضعیف می شوند.
حتی اگر هیچ مشکلی در زانوهای خود احساس نمیکنید بهتر است برای تقویت آنها به صورت اصولی اقدام کنید چراکه زانوها فشار زیادی را تحمل میکنند و در صورتی که مراقبت آنها نباشید بسیار آسیب پذیر خواهند بود.
به احتمال زیاد، بدترین و ناتوان کننده ترین آسیب در حوزه ی ورزش و فیتنس، آسیب زانو است. از نظر گستردگی، آسیب زانو بعد از آسیب پایین کمر می باشد. بنا به اعلام انیستیتوی پزشکی، 61 میلیون آمریکایی از زانو درد رنج می برند که تقریباً شامل 20 درصد از جمعیت بزرگسالان می شود. آسیب زانو مشکلی هراس انگیز است چون می تواند هفته ها شما را از هرگونه فعالیتی باز دارد و شاید هم ماه ها. بسیاری از آسیب های دیگر مانند آسیب عضله ی شانه ی گردان و یا آسیب مچ دست قابل حل هستند اما برطرف کردن مشکل زانو که بسیار دردناک و محدودکننده است کار ساده ای نیست.
وقتی مجبور شوید به دلیل آسیب زانوی تان تحرک و فعالیت را کنار بگذارید، ممکن است دچار یأس و نا امیدی شوید. به همین علت، بررسی دقیق مشکل، اهمیت دارد. اگر زودتر از موعد مناسب، فعالیت ها را از سر بگیرید، پروسه ی درمان تان طولانی تر خواهد شد اما تسلیم درد شدن هم در هیچ شرایطی خوب نیست.
مشکلات آسیب زانو
راههای درمان ضعف زانو
کفش های جدید تهیه کنید
ارتفاع پاشنه و انعطاف کفش در برطرف کردن درد زانو اهمیت دارند. اضافه وزن هم می تواند شدت آرتروز زانو را افزایش دهد. مشکلات بزرگ تری چون پرونیشن بیش از حد زانو هم می توانند موجب زانو درد شوند. وقتی پای ورزش و فیتنس به میان می آید، مهم ترین چیزی که می توانید تهیه کنید، کفش های تان است.
نه تنها نوع مناسب کفش ضرورت دارد بلکه عمر مفید آن نیز مهم است. کفش های ورزشی مانند تایر اتومبیل، دوام محدودی دارد (حدود 6 ماه). فرقی نمی کند فعالیت ورزشی شما چیست؛ کفش عامل اساسی در حفظ سلامت زانوهای شماست.
از وزن تان کم کنید
داشتن وزن اضافه، به مفاصل زانو فشار وارد می کند. چاقی از دلایل اصلی آرتروز است، اما حتی کمی اضافه وزن هم می تواند فشار قابل توجهی به مفاصل وارد کند. با هر نیم کیلوگرمی که از وزن تان کم می کنید، دو کیلوگرم از فشار وارد به مفصل زانوی تان می کاهید. مثلاً اگر 10 کیلوگرم از وزن تان کم کنید یعنی زانوی تان در هر قدم، 40 کیلوگرم فشار کمتری تحمل می کند. پس اگر اضافه وزن دارید و دچار مشکل زانو هستید، اول فکری به حال وزن تان بکنید.
مشکل تان را پنهان نکنید
هر کسی که زانو درد را تجربه کرده می داند که دردش ناتوان کننده است و مصرف مسکن هم در این شرایط وسوسه برانگیز است. پس وقتی که با مصرف مسکن می توان خواب بهتری داشت و بیشتر ورزش کرد چه مانعی وجود دارد؟ مطالعات نشان می دهند هرچند برخی داروها در کنترل درد و تسکین موقت، مؤثر هستند اما داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDS)، در واقع مانع فرایند درمان می شوند. این داروها منجر به تضعیف کلاژن و شکل گیری استخوان می شوند که دو عامل مهم در فرایند درمان هستند.
فوراً تن به جراحی ندهید!
پیش از اینکه زانوی تان را به دست جراح بسپارید، فیزیوتراپی را هم امتحان کنید. تحقیقی جدید نشان می دهد برای بیماران میانسال که مشکل پارگی منیسک دارند، ورزش درمانی به اندازه جراجی می تواند مؤثر باشد. عمل جراحی نه تنها دردسر دارد بلکه پرهزینه هم هست. ضمناً جراحی ممکن است مؤثر نباشد. هرچند جراحی، شیوه ای بسیار متداول درکاهش زانودرد مزمن یا حاد است اما نکته ی مهم این است که قبل از انتخاب عمل جراحی، برای امتحان شیوه های دیگر هم تلاش کنید.
علت ضعف زانو
درمان تزریقی را هم بررسی کنید
مطالعه ای که به تازگی در سالنامه ی طب داخلی (Annals of Internal Medicine) ارائه شده می گوید، برای درمان آرتروز زانو، تزریق کورتیکواستروئید و ژل هیالورونیک، مؤثرترین شیوه ها هستند. بافت های آسیب دیده با تزریق فاکتورهای رشد به نام PRP، که از پلاکت های خون خودتان ساخته شده اند، ترمیم می شوند. هرچند هزینه ی چنین درمانی کم نیست اما ارزش بررسی به عنوان یک متد درمانی را دارد.
استراحت کردن را فراموش کنید
اصلی ترین درمان آسیب شامل استراحت، کمپرس سرد، فشار و بالا بردن عضو صدمه دیده می شود (rest, ice, compression, and elevation) که به اختصار RICE گفته می شود. اما شواهد بسیار زیادی وجود دارد که نشان می دهد استراحت، لزوماً بهترین چاره نیست.
البته آسیب های مربوط به زانو، محدود کننده هستند اما به جای استراحت کلی، استراحت نسبی داشته باشید. ورزش در استخر، وزنه برداری به صورت طاقباز، پیلاتس، یوگا و یا با یک کارسنج بالاتنه شیوه های مناسبی هستند. ادامه ی ورزش اهمیت دارد چون ترشح اندروفین، آدرنالین، تستوسترون و فِرمون را که در بهبود و درمان مؤثرند افزایش می دهند.
تمرین عصبی- عضلانی را بیشتر کنید (NMT)
تمرین عصبی عضلانی شامل تمرین های تند و تیز خاص، پلایومتریک، تکنیک های سرعت کاهی، تمرین های تقویتی و تمرین کنترلی پروگزیمال می شود. پژوهش ها نشان می دهد تمرینات تعدیل شده ی عصبی- عضلانی می توانند شیوع آسیب ها در ورزشکاران زن را به میزان 17.2 تا 17.7 درصد کاهش دهند.
هرچه تنوع بیشتری در تمرینات تان داشته باشید بهتر است و مقدار توصیه شده برای تمرین های عصبی- عضلانی، دست کم 20 دقیقه و دو بار در هفته است. اگر تمرینات عصبی- عضلانی با تذکرها و یادآوری های مفید و بجا همراه باشند مؤثرتر خواهند شد؛ مثلاً «مواظب باش زانوهایت به داخل خم نشوند.» یک توصیه ی دیگر هم اینکه سعی کنید یک مربی یا درمانگر را برای خودتان بکار بگیرید تا در تمرینات و توانبخشی زانوهای تان شما را راهنمایی کند.
مثبت باشید!
یک پژوهش جالب نشان داد داشتن نگرش مثبت می تواند به احساس بهتر و فعال تر بودن کمک کند. در این تحقیق، افرادی که نگاه مثبت تری داشتند، نسبت به کسانی که دیدشان چندان مثبت نبود، به میزان چشمگیری بیشتر راه رفته بودند. تردیدی نیست که درد می تواند باعث افسردگی و کاهش انگیزه شود، اما چیزی که مهم است، جلوگیری از درد نیست بلکه باید بتوانید نگاه و طرزفکرتان را جوری کنترل کنید که بر تمایل ذهن تان به افسرده شدن در اثر آسیب و درد، غلبه کنید و احساس خوب تان پیروز شود. در ترمیم و توانبخشی یک آسیب وارد شده، عوامل زیادی وجود دارند که خارج از کنترل شما هستند اما «نگرش» یکی از فاکتورهایی است که می توانید کنترلش کنید؛ حفظ نگاه مثبت برای تان مفید است.
عوامل موثر در درد زانو
ریشه ی مشکل را پیدا کنید
دلایل گوناگونی می تواند ریشه ی مشکل زانوهای تان باشد؛ دقیق باشید و به بدن تان گوش دهید. سعی کنید بیشتر درمورد بدن تان یاد بگیرید، رویکردها و ورزش ها و شیوه های تمرینی جدید را امتحان کنید. اگر زانوهای تان ضعیف است، ریشه ی آن را بیابید، تقویت و افزایش استقامت در نهایت به شما کمک می کند تا زانوهای قوی داشته باشید
دلایل ضعف زانو در دوران بارداری
پادرد در دوران بارداری مشکلی رایج است. این مشکل در سه ماهه دوم بارداری شروع می شود و بدتر می شود. پادرد به یکی از دلایل زیر اتفاق می افتد:
خستگی ناشی از حمل وزن اضافی در بارداری یکی از دلایل پادرد است. مصرف سیصد کالری روزانه به خاطر حضور جنین می باشد. بنابراین باید موادغذایی بیشتری مصرف کرد.
رحم به رگ هایی که از پاها به قلب می روند فشار وارد می کند. این مسئله باعث انسداد جریان خون و پادرد می شود. این مسئله برای افراد غیرباردار نیز اتفاق می افتد. گاهی بد نشستن باعث انسداد جریان خون می شود و بعد از تغییر حالت نشستن، جریان خون به حالت قبل برمی گردد.
رژیم غذایی حاوی فسفر زیاد اما کلسیم یا منیزیم کم باعث کاهش موادمغذی و نمک موجود در خون می شود. همچنین این کاهش موادمغذی در خون بخاطر این می باشد که جنین از مادر تغذیه می کند.
هورمون پروژسترون بر عضلات پا تاثیرگذار می باشند. این هورمون دلیل پادرد در بارداری است. پادرد در بارداری به دلیل خستگی و کم آبی بدن می باشد. این مشکل باعث خراب کردن خواب شبانه می شود.
گاهی اوقات باریک شدن شریان ها باعث گرفتگی های عضلانی و درد می شود. حالت شدید تصلب شریان باعث پادرد می شود. گاهی اوقات این درد با ورزش کردن ایجاد می شود. بنابراین با استراحت کردن برطرف می شود.
فشرده شدن اعصاب در ستون فقرات نیز باعث پادرد می شود. این درد در اثر پیاده روی زیاد به حد بحرانی می رسد. بنابراین اگر درد دارید سعی کنید استراحت کنید. البته در هنگام بارداری فعالیت کم لازم است. بنابراین سعی کنید در حالتی که فشاری به بدن وارد نشود پیاده روی کنید. با پزشک خود درباره راه های کاهش درد صحبت کنید.
مصرف قرص فشار خون و ادرارآور باعث کاهش مواد معدنی می شود. مقدار کم کلسیم، پتاسیم و منیزیم باعث پادرد می شود.
منبع : نمناک